Huvudvärk och Migrän

Huvudvärk och Migrän

Huvudvärk är något som drabbar de flesta då och då – och är oftast ofarligt – om än så jobbigt. Huvudvärk har ofta vanligare orsaker bakom sig, så som att man druckit för lite vatten eller har spänt sig i nacke, axlar och käkmuskler. Det är ytterst sällan som en huvudvärk beror på något farligt, men om du får huvudvärk som du inte känner igen och som uppstår akut bör du uppsöka läkare för att säkerställa att det inte är något farligt. Men som nämnts så är de flesta orsakerna till besvären förklarliga och ofarligt. Känner du dig osäker kan du ringa till 1177 eller din vårdcentral.

Ordet Migrän härstammar från grekiska E ἡμικρανία (hemikrania), halva huvudet. Huvudvärken kan vara intensiv med smärtupplevelser kommande från nacken och sprider sig över hjässan fram mot ögat eller från nacken fram över örat till tinning. Den intensiva huvudvärken kan vara enkelsidig eller dubbelsidig samt variera mellan sidorna. Den kan förekomma i form av aura och innefatta ljuskänslighet och ljudkänslighet. Migränhuvudvärk kan triggas av stress, ansträngning och i samband med menstruation. I svårare fall kan smärtan resultera i illamående och kräkningar.

En trolig orsak är inklämning av nerven Occipitalis som löper genom nackmusklerna upp över hjässan. Vid stress ökar muskelspänningen. De spända nackmusklerna beror oftast på tandpressning och spänningar i axlar.

Olika typer av huvudvärk

Migrän

En migrän är oftast en dunkande och svår huvudvärk som håller sig på en sida av huvudet. Ofta när man har återkommande migrän, uppstår denna på samma sida av huvudet varje gång. Känslan blir ofta värre vid ansträngning, rörelse och man kan bli känslig för ljud och ljus. I vissa fall kan det onda resultera i illamående och kräkning.
Anledningen bakom migrän är olika och kan uppstå p.g.a. exempelvis:

  • Att man stressat mycket
  • Hormonförändringar
  • Att man spänt käkarna mycket och ätit, sovit dåligt

Migrän är dubbelt så vanlig hos kvinnor och är vanligare hos kvinnor i fertil ålder pga. hormoner.

Behandling vid tillfället av migrän brukar vara receptfria tabletter mot migrän som helst ska tas så tidigt som möjligt i anfallet. Om du upplever förvärring av symptomen vid utsättning för ljus och ljud och har möjligheten kan det vara skönt att dra sig undan och vila en stund i mörker och tystnad.

För att minska risken för att migrän upprepar sig behöver man göra förändringar i sin vardag, exempelvis att undvika mat som man märker utlöser migränen, sova ordentligt, slappna av i käkar/axlar och så vidare.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk beror ofta på muskelspänningstillstånd i ansikte, käkar och nacke/axlar orsakat av tandpressning/gnissling, tungpressningar och anspänt ansiktsuttryck. Minskad syresättning i muskulaturen orsakar stelhet och smärta.

Spänningshuvudvärk kan kännas igen med att tinningarna känns ömma, nacken känns stel och det är ansträngt att gapa. Käkmusklerna upplevs trötta vid tuggning.

Huvudvärken kan lokaliseras till tinningar, käkparti, upplevas som myrkrypskänsla över hjässan, upplevelsen av att ha en trång mössa, ett band runt huvudet eller som att sitta i ett skruvstäd, att vara allmänt stel i nacke och axlar.

Lättare huvudvärk kan medicineras med hjälp av receptfria smärtstillande så som paracetamol. Med hjälp av massage och stretching kan huvudvärken lindras.

För att minska återkommande av spänningshuvudvärk är det viktigt att göra sig själv uppmärksam på aktiviteter i vardagen som kan leda till spänningar vilka kan vara ergonomi eller anspänning i samband med koncentration. Orsakas muskelspänningen av känslomässig stress kan du behöva vägledning för att få en förändring. Inledande vägledning finner du i vår hjälp till självhjälp.

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk ger ofta symptom så som en intensiv ensidig huvudvärk kring ett öga och känsla av att ögat ska trycka ut. Det blir ofta värre I liggande läge och smärtan är ofta kortvarig – men än så smärtsam. Du kan även få symptom I form av nästäppa eller rinnande näsa, rodnande ögonvitor, svettning I panna/ansikte. En del blir även illamående och kräks. Det är inte helt klarlagt vad som orsakat Hortons huvudvärk men stress och läkemedel sägs kunna vara några orsaker bakom.

Läkemedelsutlöst huvudvärk

Brukar du ta paracetamol eller ibuprofen ofta pga. din huvudvärk? Testa att vara utan dessa en längre tid och se om det hjälper, för det kan mycket väl vara så att du råkat hamna i en ond cirkel med dessa tabletter. Detta då en sidoeffekt faktiskt är huvudvärk vid hög konsumtion. När du testat detta kan du se om anda metoder hjälper, så som avslappning och minskning av stressfaktorer. Du kan även behöva en bettskena.

I vår ”hjälp till självhjälp” kan du få hjälp att minska uppkomsten av olika typer av huvudvärk och migrän – Läs mer om vår behandling här.